VZW De Zwaan

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte

Trommelkorps

De aanleiding

Begin de jaren ’60 sticht Sylveer Reynaert, toen trommelaar bij de fanfare, ons trommelkorps. De aanleiding hiervoor is het voortdurend stijgende succes van De Zwaan. Sylveer komt op het idee om een korps op te richten die de fanfare kan begeleiden. Een korps dat ondertussen zowel letterlijk als figuurlijk al een hele weg heeft afgelegd.

Zo’n korps vormt een unieke kans voor jonge leden van de muziekschool. Ze kunnen nu zowel toetreden tot de prachtige fanfare of lid worden van het trommelkorps.

Onder leiding van…

Sylveer Reynaert is als stichter uiteraard de eerste korpschef. Later volgt Aurel Notredame hem om. Van zijn opvolger, Jan Lefebvre, leren we de Fiere Zwane. De mars die tot op vandaag nog tijdens elke uitstap door de straten klinkt. De fakkel wordt later doorgegeven aan Paul Tytgat en na zijn tijd is het de beurt aan Hedwig Maertens, die op dat moment al jarenlang lid is van het korps.

Na Hedwig komt Guido Delecluyse aan het roer te staan. Na hem wordt Wim Devlaminck dirigent. Later leidt Roland Neirynck het korps nog één jaar. De voorlaatste in de rij is Wim Lievens, gegroeid uit eigen rangen.

Sedert september 2011 staat het korps onder de leiding van Sam Maertens.

 

Palmares

Wim Lievens overtuigt de leden om zich te wagen aan de VLAMO-kampioenschappen. Een eerste deelname in derde afdeling resulteert in een score van 83%, goed voor een tweede plaats.

Een volgende deelname- nu in tweede afdeling- levert het korps de titel op van West-Vlaams kampioen. Ze behalen een resultaat van 81%.

 

Vandaag

O.l.v. Sam ligt de nadruk voorlopig niet op cijfers en wedstrijden, maar op het zo goed mogelijk uitvoeren van de jaarlijkse optredens en het opleiden van trommelende jeugd. Zo verzorgen ze een act op Café Theater en nu en dan brengen ze een nummer tijdens een concert van de fanfare. Vooral de oorspronkelijke plicht- het begeleiden van de fanfare tijdens jaarlijkse uitstappen- dragen ze hoog in het vaandel.

 

Repetities

Sam wil iedereen op zijn eigen niveau laten groeien. Het korps wordt daarom opgedeeld in 4 groepen, elk met hun eigen repetitiemoment.

 

De beginnende trommelaartjes (groep 4) repeteren op woensdag van 17u30 tot 18u en leren de basistechnieken. Leden van groep 3 repeteren op woensdag van 16u45 tot 17u30 en beginnen hun eerste marsen te spelen. Groep 2 straalt van het jeugdig enthousiasme en houdt wel eens van een uitdaging. Zij repeteren op woensdag van 16u tot 16u45. De leden van groep 2 behoren, samen met alle andere ervaren trommelaars, tot groep 1. Groep 1 repeteert op vrijdagavond van 19u30 tot 20u20 en zijn ook te zien tijdens uitstappen en podiumoptredens.

 

Statistieken

Artikelen bekeken hits : 240614

Sfeerfoto's

IMG_2925.JPG